گرافن جی پی یو مصرف برق را نصف می کند
سی دی دریا: شرکت اسکلتون تکنولوژیز از رونمایی سیستم پیشرفته «گرافن جی پی یو» خبر داد؛ سیستمی نوآورانه که برای مواجهه با یکی از چالش های کلیدی رشد هوش مصنوعی یعنی ناکارآمدی مصرف انرژی و محدودیت های زیرساخت های تامین برق در مراکز داده طراحی شده است.
به گزارش گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، بنا بر اعلام این شرکت، ماده اختصاصی گرافن منحنی اسکلتون، میزان مصرف انرژی مراکز داده هوش مصنوعی را تا ۴۵ درصد کاهش داده و احتیاج به اتصالات برقی را تا ۴۴ درصد پایین می آورد، در حالیکه توان محاسباتی پردازنده های گرافیکی (GPU) را به میزان ۴۰ درصد بالا می برد.
با کاهش تقریبا نیمی از مصرف انرژی و تقاضای پیک قدرت، این فناوری نه تنها هزینه های سرمایه گذاری اولیه بلکه هزینه های عملیاتی مراکز داده هوش مصنوعی را به صورت قابل توجهی می کاهد. اسکلتون اعلام نموده است که سیستم «گرافن جی پی یو» (GrapheneGPU) در آزمایش های معتبر و تحت شدیدترین پروفایل های مصرف انرژی تعریف شده توسط بزرگ ترین شرکتهای فعال در حوزه ابر داده (hyperscalers) موفق به کسب اعتبار شده است.
ارسال محموله های اولیه از کارخانه این شرکت در آلمان از ژوئن ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد و برنامه توسعه تولید در آمریکا هم برای سه ماهه اول سال ۲۰۲۶ پیشبینی شده است تا پاسخگوی تقاضای جهانی رو به رشد باشد.
مراکز داده هوش مصنوعی هم اکنون تا دو برابر انرژی بیشتر از نیاز واقعی مصرف می کنند؛ چون که ناکارآمدی های ناشی از ظرفیت محدود شبکه برق، مشکلات زیرساختی و قطعی های گاه به گاه برق افزایش پیدا کرده است. آژانس بین المللی انرژی پیشبینی کرده است که مصرف برق مراکز داده هوش مصنوعی در جهان تا سال ۲۰۳۰ به ۹۴۵ تراوات ساعت خواهد رسید که سهم آمریکا حدود ۲۴۰ تراوات ساعت و اروپا بیشتر از ۱۵۰ تراوات ساعت خواهد بود.
این روند، مراکز داده هوش مصنوعی را به یکی از اصلی ترین عوامل رشد تقاضای برق در این مناطق تبدیل میکند. هدررفت انرژی و محدودیت های توان برق رسانی بزودی به مهم ترین موانع توسعه هوش مصنوعی و مراکز داده آن در جهان بدل خواهد شد.
یکی از عوامل کلیدی این مشکلات، نوسانات شدید مصرف برق پردازنده های گرافیکی است که می تواند ظرف چند ثانیه بین صفر تا صد درصد تغییر کند؛ یعنی در زمان های بار پردازشی شدید، تقاضای انرژی به اوج خود می رسد و در دوره های استراحت بشدت کاسته می شود.
برای مدیریت این نوسانات و پیشگیری از ناپایداری شبکه یا صدمه به تجهیزات، خیلی از مراکز داده از بارهای مصنوعی (dummy loads) در دوره های کم کاری استفاده می نمایند تا مصرف برق را ثابت نگه دارند. این شیوه در حفظ ثبات موثر است اما سبب اتلاف انرژی قابل توجهی تا ۴۵ درصد می شود که به شکل گرما از بین می رود و هیچ سود محاسباتی ندارد.
سیستم «گرافن جی پی یو» با ذخیره انرژی در دوره های کم کاری و آزادسازی آن در زمان های اوج مصرف، نوسانات برق پردازنده های گرافیکی را هموار می کند. این توانایی احتیاج به بارهای مصنوعی را از بین برده، مصرف انرژی برای خنک سازی را کاهش داده و کارآمدی GPU را بشکل قابل توجهی بهبود می بخشد.
در شرایطی که تقاضای انرژی و محاسبات هوش مصنوعی هر سال دو برابر می شود، مراکز داده با گلوگاه های جدی مواجه اند. «گرافن جی پی یو» تا ۴۰ درصد محاسبات بیشتری با همان مصرف انرژی ارائه می کند و هم زمان هزینه های سرمایه ای و عملیاتی را با کاهش احتیاج به ارتقاء شبکه، هدررفت انرژی و مصرف خنک کننده به حداقل می رساند. تاوی مادیبرک (Taavi Madiberk)، مدیرعامل اسکلتون تکنولوژیز (Skeleton Technologies) می گوید: «این فناوری که مبتنی بر گرافن منحنی ثبت اختراع شده ما است، یک تحول بنیادین در نحوه مقیاس پذیری زیرساخت های هوش مصنوعی به روشی پایدار و اقتصادی به حساب می آید.»
«گرافن جی پی یو» که تلفیقی از ابرخازن های کنترل کننده پیک مصرف انرژی و نرم افزار هوش مصنوعی برای مدیریت بارهای ناگهانی GPU است، کاملا با زیرساخت های موجود سازگار است و به تسریع توسعه هوش مصنوعی پایدار کمک می نماید، بدون آن که احتیاج به تولید برق اضافی یا ارتقاء پرهزینه شبکه برق باشد. این فناوری تحت شرایط واقعی بارگذاری GPU اعتبارسنجی شده و برای اجرای فوری در مراکز داده آماده است.
با کاهش اتلاف انرژی و فشار گرمایی، «گرافن جی پی یو» به مراکز داده امکان می دهد بدون کاهش عملکرد، اهداف زیست محیطی خویش را هم محقق کنند و استاندارد جدیدی در زمینه زیرساخت های هوش مصنوعی کارآمد و مقاوم در مقابل تغییرات اقلیمی ایجاد نماید.
منبع: سی دی دریا
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب