در چهارمین نشست تخصصی دوازدهمین كنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بررسی شد
راهکارهای صاحب نظران برای تقویت مشارکت سیاسی مردم
به گزارش سی دی دریا، ایجاد سازه های لازم برای حضور تفکر انتقادی و نگرش نقادانه از مراحل ابتدایی تا آموزش عالیˮ، ˮگسترش مشارکت آزادانه مردم و نخبگان در اداره کشور از راه حکمرانی حزبی و اجازه به فعالیت تشکل های مردمی و سازمان های مردم نهادˮ از جمه پیشنهاداتی بود که محققان برای تقویت مردم سالاری دینی و تحقق ظرفیتهای مشارکت سیاسی، در چهارمین نشست کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت عرضه کردند.
به گزارش سی دی دریا به نقل از ایسنا، چهارمین نشست تخصصی دوازدهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با مبحث "تحقق ظرفیتهای سیاسی و اجتماعی الگو" با ارائه ۵ مقاله برگزار شد.
در این جلسه صاحب نظران پیشنهاداتی در زمینه حفظ و تقویت مردم سالاری دینی و تحقق ظرفیتهای مشارکت سیاسی و نظارت مردمی عرضه کردند.
مسئولیت دولت اسلامی در تحقق مشارکت مردمی در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
حجت الاسلام دکتر سیدکاظم سیدباقری و عضو اندیشکده عدالت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشکده اسلامی در نشست "تحقق ظرفیتهای سیاسی و اجتماعی" دوازدهمین دوره کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، اظهار داشت: دولت، یکی از نهادهایی است که قدرت سیاسی- اقتصادی جوامع را در اختیار دارد و می تواند بهتر از دیگر نهادهای اجتماعی، برای اصلاح امور جامعه و الگوهای آن اثرگذار باشد؛ چون که دولت با بهره از انواع متعدد قدرت، اقتدار و پشتوانه های اجرایی که در اختیار دارد، می تواند برای فراگیر شدن الگوهای مطلوب و براندازی روش های ناخوشایند، برنامه ریزی کند.
وی تصریح کرد: برای تحقق ظرفیتهای مشارکت سیاسی و نظارت مردمی در جامعه اسلامی، افزون بر دینداری شهروندان، باید نظام ها و مناسبات اجتماعی و عملکرد کارگزاران بر پایه اصول و ارزش های اسلامی استوار شود و در همه تصمیمات خرد و کلان، ارزش های الهی حاکم باشد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشکده اسلامی اظهار نمود: برای حفظ و تقویت مردم سالاری دینی و تحقق ظرفیتهای مشارکت سیاسی و نظارت مردمی، چند راهبرد پیشنهاد می شود که از آن جمله میتوان به؛ "گفتمان سازی برای افزایش مشارکت سیاست و مسئولیت پذیری کارگزاران و شهروندان"، "ایجاد سازه های لازم برای حضور تفکر انتقادی و نگرش نقادانه از مراحل ابتدایی تا آموزش عالی"، "گسترش مشارکت آزادانه مردم و نخبگان در اداره کشور از راه حکمرانی حزبی و اجازه به فعالیت تشکل های مردمی و سازمان های مردم نهاد" و " گسترش آزادی سیاسی - اجتماعی و آزاداندیشی با رعایت هنجارهای اخلاقی" اشاره نمود.
تحلیل مضامین پیشرفت سیاسی الهی در سوره مائده
دکتر غلامرضا بهروزی لک دانشجوی دکتری، . موسسه آموزشی علی بن ابی طالب (ع)، اظهار داشت: قرآن کریم بعنوان کتاب هدایت، بهترین الگوی پیشرفت همه جانبه برای بشر است و هدایت قرآن، نوعی از حرکت و پیشرفت رو به جلو است.
وی افزود: برای این منظور نسبت به مطالعه بر روی سوره مائده با روش تحلیل به مضمون، که یکی از شیوه های تحلیل محتوی کیفی است، اقدام کردیم. هدف از این اقدام دستیابی به الگوی پیشرفته سیاسی الهی در جامعه اسلامی است.
بهروزی تصریح کرد: در این بررسی به ۶۰ مضمون پایه از آیات مورد نظر و ۱۶مورد مضامین سازمان دهنده و ۴ مورد به مضامین فراگیر رسیدیم. که شامل محوریت کتاب و احکام الهی، محوریت امام و رهبر الهی، نقش و عملکرد انسانها، تصدیق پیشرفت سیاسی الهی در کتب آسمانی، هدایت و عنایت الهی، برتری الگوی پیشرفت سیاسی اسلام بر دیگر الگوها، ضرورت پایبندی به تقوی و عهد و پیمان الهی است.
مسئولیت دولت در ایجاد مشارکت اجتماعی
سیدمحمد طباطبائی، عضو پیوسته انجمن مطالعات اجتماعی حوزه علمیه قم هم در این جلسه تصریح کرد: از منظر فقه نظام سیاسی، دولت از مکلفان اجتماعی است که مسئولیت در زمینه حکمرانی و مسئولیت مشارکت سازی اجتماعی را بر عهده دارد. ازاین رو دولت، نهاد مرکزی مشارکت ساز در جامعه است.
وی با اشاره به اینکه این مرکزیت از دو جهت "مدیریت سازمانی" و "مدیریت اجتماعی" در مشارکت اجتماعی تأثیرگذار خواهد بود، اظهار داشت: اعمال این مسئولیت مشتمل بر مجموع احکام وضعی و احکام تکلیفی است. احکام وضعی شامل سه مرحله است که بر فرآیند مشارکت سازی مطلوب دلالت دارد که شامل "عملیات اقناعی"، "بسیج عمومی" و "تحکیم مشارکت" می شود و هر مرحله شامل احکام تکلیفی است.
منبع: cddarya.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب